Obóz narciarsko snowboardowy
Festiwal Poezji Śpiewanej "Mimoza"
Żeglarsko Kajakowe Mistrzostwa Wrocławia Szkół Średnich
"Dolnośląska Szkoła Pod Żaglami"
Dolnośląska Szkoła Pod Żaglami

Wyjazd i Przyjazd:

Miejsce zbiórki:

Wyjazd: 30.11 (PIĄTEK)
godz. 14:00 - Wrocław, parking przy ul Granicznej (obok Wrocław Fasion Outlet - miejsce postoju zaznaczone zielonym kolorem) - w załączeniu obrazek proszę, aby załoga w komplecie była chwilę wcześniej- 13:45.

Schemat całego przejazdu: Polska - Niemcy - Austria - Włochy - port zaokrętowania do potwierdzenia.  Czas przejazdu w/w trasy ok. 18h, podczas podróży przewidziane są przerwy na stacjach benzynowych z zapleczem socjalnym (WC, Bar) z częstotliwością ca. 4h. Czas trwania przerwy ca. 15/20 minut + 1 przerwa śniadaniowa ok. 30/40 min. Podczas trwania całej podroży autokarem, pasażerów obowiązują zasady i regulacje związane z transportem publicznym. Jedziemy w spokojnej atmosferze, zwracając uwagę na niezakłócanie spokoju współpasażerom, a przede wszystkim pracy kierowców. Autokar wyposażony jest w WC o ograniczonej pojemności oraz DVD - gdyby ktoś chciał zabrać ze sobą filmy, nie ma problemu - możemy sobie umilić podróż.

W związku ze wzmożonymi kontrolami na granicy niemieckiej, uczulam na obowiązkowe posiadanie przy sobie dokumentów - paszport lub dowód osobisty! W dniu wyjazdu każdy z uczestników obligatoryjnie posiada przy sobie:

- dowód osobisty lub paszport! (proszę na to zwrócić szczególną uwagę) + legitymację szkolną - nie jest obowiązkowa, ale przydatna np. w muzeach lub niektórych restauracjach włoskich można otrzymać rabat.

- Kartę Zgłoszeń – jest już w posiadaniu kapitana.

- wydrukowaną polisę – jest już w posiadaniu kapitana - mamy polisę zbiorową.

Zaokrętowanie
  01.12 (SOBOTA) PORT WŁOSKI

Po przybyciu i zaokrętowaniu  ( śniadanie, rozpakowanie toreb, zapoznanie się z rozkładem koi) odbędzie się obowiązkowe szkolenie wacht, prowadzone przez przydzielonego oficera.  Szkolenie to, obejmować będzie:
- zasady bezpieczeństwa,
- regulamin
- alarmy i użycie pasów ratunkowych,
- rozmieszczenie sprzętu ratunkowego i przeciw - pożarowego
- obsługą żagli w podstawowym zakresie.

Przypominam raz jeszcze o Ekwipunku i pakowaniu:

Przy pakowaniu, proszę pamiętać, iż przestrzeń na statku jest ograniczona, dzielona z innymi załogantami, dlatego należy zapakować się w miękkie torby bez stelaża. Zostawmy w domu walizki na kółkach - w czasie przechyłu lubią "wędrować", dodatkowo zajmują miejsce.
Najlepiej sprawdzają się miękkie plecaki lub worki żeglarskie.

Ekwipunek obowiązkowy:

-dokumenty (paszport lub dowód osobisty),

-śpiwór + poduszka,

-kurtka przeciwdeszczowa (najlepiej, gdyby w komplecie znalazły się również spodnie nieprzemakalne),

-ciepła czapka, rękawiczki i szalik (wachty nocne na morzu bywają chłodne wręcz zimne, zwłaszcza w wietrzne lub deszczowe dni)

-buty na gumowej podeszwie + dla wygody kalosze lub buty nieprzemakalne - mogą być lekkie buty trekkingowe, (niedopuszczalne jest obuwie typu: glany, martensy - rysują i brudzą pokład, nie jest to obuwie przeznaczone do żeglugi),

-ręcznik, przybory toaletowe,

-czapka chroniąca od słońca, krem z filtrem, okulary przeciwsłoneczne,

- ciepły sweter + skarpety

Uwaga: Pogoria nie zapewnia wody butelkowanej, soków, coca - coli oraz kawy, napojami standardowymi są: napój owocowy przygotowywany przez kambuz + herbata (bez ograniczeń). Na statku znajduje się czajnik elektryczny do użytku przez załogantów.  Prosimy o uwzględnienie powyższej informacji przy kompletowaniu bagażu na rejs.

Wyokrętowanie, podróż do kraju
29.12 (SOBOTA) PORT WŁOSKI - Loano/San Remo/Civitavecchia/Genua - transport autokarowy zapewnia biuro armatorskie, planowany wyjazd między 18:30-20:00.
Przyjazd autokaru do Polski 30.12  (NIEDZIELA) - godziny powrotu w zależności od natężenia ruchu drogowego i wyjazdu z Włoch. Wrocław - 11:00-13:00.

Uwaga: Podane godziny są planowane, mogą one ulec zmianie w zależności od warunków panujących na drodze - informacje będą podawane z trasy, na bieżąco z odpowiednim wyprzedzeniem.

Jeszcze raz - Uwagi ogólne:
Proszę pamiętać, iż okrętując się na statek, stajecie się pełnoprawnymi członkami załogi, która bierze czynny udział w przebiegu rejsu. Oznacza to, że będziecie pełnić wachty takie jak:
-nawigacyjna,
-kambuzowa,
-portowa,
-gospodarcza,

Nie obejdzie się także bez sprzątania, czy obierania warzyw, odkurzania, ciągnięcia lin, stania za sterem, pracy w grupie, nauki nawigacyjnej, a także niezapomnianych wrażeń i wspaniałej zabawy ...  proszę się jednak nie martwić - zawsze znajdzie się czas na zwiedzanie i odpoczynek... gorzej tylko z lenistwem :) Po więcej informacji odsyłam do Vademecum Pogorii:

„Szczęście to jest być może wyobraźnia. Gdy jej brakuje, pozostaje tylko płaska codzienność życia”

Nikt nie wyrasta z potrzeby przeżycia PRZYGODY, tak jak nikt nie rezygnuje z marzeń o TAJEMNICY. Pragnienia odwołujące się do obu tych myśli tworzą obraz dalekich, spowitych mgłą wysp – i jakże często – słychać ich zew – hipnotyzujące, ciche wołanie na spotkanie nieznanego.

Taką wizję mieliśmy przed oczami, zakładając w ramach FUNDACJI HOBBIT zajmującej się organizacją czasu wolnego dzieci i młodzieży, DOLNOŚLĄSKĄ SZKOŁĘ POD ŻAGLAMI.

Nie ograniczamy się, wszakże tylko do marzeń. Organizujemy obozy letnie i zimowe, szkolenia żeglarskie, staramy się popularyzować wśród młodzieży kulturę marynistyczną. Uczymy tańców folkowych, pieśni marynarskich. Przede wszystkim staramy się przekazać młodzieży, że żeglarstwo jest nie tylko wspaniałą rozrywką, lecz pomostem między magicznym światem przygody, podróży i tajemnicy a alternatywnym do „wielkomiejskiego” modelem życia i zachowania, gdzie hołdujemy takim wartościom jak przyjaźń, zaufanie, szczerość, wolność od nałogów. Nieczęsto zdarza się jednak, że przygoda dużego kalibru jest tuż w zasięgu ręki, że „klimaty” znane tylko z książek mogą stać się również i Twoim udziałem. Z myślą o tym nasz klub WYSPY ZACZAROWANE przy Fundacji HOBBIT organizuje DOLNOŚLĄSKA SZKOŁĘ POD ŻAGLAMI.

O SZKOLE:

Organizatorem szkoły jest Fundacja „Hobbit” przy współpracy z Liceami i Gimnazjami z terenu Wrocławia oraz osobami zaangażowanymi w działalność „sail training” na szkolnych statkach żaglowych. Fundacja „Hobbit” posiada 26 letnie doświadczenie edukacyjno-wychowawczej pracy z młodzieżą szkolną. Organizator uzyskał zgodę armatora żaglowca STS Pogoria, Stowarzyszenia Sail Training Association Poland, na udostępnienie statku w okresie grudzień 2018. Było to podstawą podjęcia działań organizacyjnych szkoły „pod żaglami”.

INFORMACJE O STS POGORIA

-Rok Budowy - 1980 r,
 -Powierzchnia żagli - 1000m2,
 -Typ - Barkentyna,
 -Załoga - 51 osób,
 -Dł. Maksymalna - 46,8,
 -Wysokość max - 33,5,
 -Moc silnika - 600 KM,
 -Materiał konstrukcyjny - stal.

INFORMACJE O REJSIE:

- Termin - od 30.11.2018 do 30.12.2018 r.
 - Miejsce - Morze Śródziemne
 - Planowana trasa:
Trasa A

Trasa - B

Z uwagi na warunki pogodowe trasa rejsu może ulec zmianie.

CO TRZEBA ZABRAĆ ZE SOBĄ NA REJS:

Pamiętaj, że przestrzeń na statku przeznaczona do Twojego wyłącznego użytku jest bardzo ograniczona, weź to pod uwagę pakując swoje rzeczy, które trzeba będzie zmieścić w szafce nad i/lub pod koją oraz we wspólnej szafie. Również Twoja torba lub worek musi się tam znaleźć, dlatego nie przywoź walizek ani plecaków ze stelażem. Nie zabieraj ze sobą cennych przedmiotów, których ewentualną stratę trudno Ci będzie przeboleć, na statku przeżyjesz bez walkmana, discmana itp. A o swój aparat fotograficzny bądź kamerę video musisz zadbać osobiście i nie zostawiać tych przedmiotów byle gdzie. Zabierz ze sobą:

·         dokumenty: paszport i książeczkę żeglarską (zalecana, nieobowiązkowa),

·         worek żeglarski lub miękką torbę na rzeczy,

·         nieprzemakalną kurtkę i spodnie,

·         buty na gumowej podeszwie (sznurowane - wskazane, aby miały niewielki obcas) i latem sandały. Dla Waszego bezpieczeństwa nie pozwalamy używać klapek na pokładzie,

·         T-shirty, spodnie na zmianę, latem szorty, dżinsy, ciepłą koszulę sweter, skarpetki i bieliznę na zmianę. Odzież dobierz tak, aby ją można było nakładać warstwami dla uzyskania warstwy izolacyjnej, weź ewentualnie ciepłą bieliznę i czapkę wełnianą,

·         ręcznik kąpielowy i przybory toaletowe,

·         poszwę i prześcieradło,

·         okulary przeciwsłoneczne, krem ochronny, czapkę chroniącą od słońca,

·         dobrą książkę (na lekturę też znajdziesz czas),

·         instrument muzyczny, jeśli umiesz grać, gitarę mamy na statku.

PAMIĘTAJ

Podstawową zasadą życia na statku jest - bezpieczeństwo przede wszystkim.

KOMENDA
Osobą odpowiedzialną za szkołę i jednocześnie dowodzącą statkiem żaglowym STS Pogoria będzie Kapitan Remigiusz Trzaska

INFORMACJE DODATKOWE:

Uczestnicy tworzący załogę zobowiązują się do przestrzegania zasad ustalonych przez organizatora i wykonywania poleceń kapitana i oficerów jachtu – zgodnie z dobrą tradycją morską i regulaminem STS Pogoria. W przypadku rezygnacji z rejsu, uczestnik jest zobowiązany do znalezienia zastępstwa na swoje miejsce, w przeciwnym wypadku wpłata nie będzie zwrócona.

Zapraszam Bojdziasty

Projekt Wspiera: www.wroclaw.pl oraz www.umwd.dolnyslask.pl