Obóz narciarsko snowboardowy
Festiwal Poezji Śpiewanej "Mimoza"
Żeglarsko Kajakowe Mistrzostwa Wrocławia Szkół Średnich
"Dolnośląska Szkoła Pod Żaglami"
Dolnośląska Szkoła Pod Żaglami

Zapraszam na odprawę uczestników Pierwszej Dolnośląskiej Szkoły Pod Żaglami z udziałem uczniów, nauczycieli, rodziców, kadry żeglarskiej oraz przedstawicieli instytucji wspierających organizację szkoły.

Odprawa odbędzie się 19 listopada 2018 r o godz. 17:30 w lokalu Fundacji Hobbit przy pl. Św. Macieja 5a.

„Szczęście to jest być może wyobraźnia. Gdy jej brakuje, pozostaje tylko płaska codzienność życia”

Nikt nie wyrasta z potrzeby przeżycia PRZYGODY, tak jak nikt nie rezygnuje z marzeń o TAJEMNICY. Pragnienia odwołujące się do obu tych myśli tworzą obraz dalekich, spowitych mgłą wysp – i jakże często – słychać ich zew – hipnotyzujące, ciche wołanie na spotkanie nieznanego.

Taką wizję mieliśmy przed oczami, zakładając w ramach FUNDACJI HOBBIT zajmującej się organizacją czasu wolnego dzieci i młodzieży, DOLNOŚLĄSKĄ SZKOŁĘ POD ŻAGLAMI.

Nie ograniczamy się, wszakże tylko do marzeń. Organizujemy obozy letnie i zimowe, szkolenia żeglarskie, staramy się popularyzować wśród młodzieży kulturę marynistyczną. Uczymy tańców folkowych, pieśni marynarskich. Przede wszystkim staramy się przekazać młodzieży, że żeglarstwo jest nie tylko wspaniałą rozrywką, lecz pomostem między magicznym światem przygody, podróży i tajemnicy a alternatywnym do „wielkomiejskiego” modelem życia i zachowania, gdzie hołdujemy takim wartościom jak przyjaźń, zaufanie, szczerość, wolność od nałogów. Nieczęsto zdarza się jednak, że przygoda dużego kalibru jest tuż w zasięgu ręki, że „klimaty” znane tylko z książek mogą stać się również i Twoim udziałem. Z myślą o tym nasz klub WYSPY ZACZAROWANE przy Fundacji HOBBIT organizuje DOLNOŚLĄSKA SZKOŁĘ POD ŻAGLAMI.

O SZKOLE:

Organizatorem szkoły jest Fundacja „Hobbit” przy współpracy z Liceami i Gimnazjami z terenu Wrocławia oraz osobami zaangażowanymi w działalność „sail training” na szkolnych statkach żaglowych. Fundacja „Hobbit” posiada 26 letnie doświadczenie edukacyjno-wychowawczej pracy z młodzieżą szkolną. Organizator uzyskał zgodę armatora żaglowca STS Pogoria, Stowarzyszenia Sail Training Association Poland, na udostępnienie statku w okresie grudzień 2018. Było to podstawą podjęcia działań organizacyjnych szkoły „pod żaglami”.

INFORMACJE O STS POGORIA

-Rok Budowy - 1980 r,
 -Powierzchnia żagli - 1000m2,
 -Typ - Barkentyna,
 -Załoga - 51 osób,
 -Dł. Maksymalna - 46,8,
 -Wysokość max - 33,5,
 -Moc silnika - 600 KM,
 -Materiał konstrukcyjny - stal.

INFORMACJE O REJSIE:

- Termin - od 30.11.2018 do 30.12.2018 r.
 - Miejsce - Morze Śródziemne
 - Planowana trasa:
Trasa A

Trasa - B

Z uwagi na warunki pogodowe trasa rejsu może ulec zmianie.

CO TRZEBA ZABRAĆ ZE SOBĄ NA REJS:

Pamiętaj, że przestrzeń na statku przeznaczona do Twojego wyłącznego użytku jest bardzo ograniczona, weź to pod uwagę pakując swoje rzeczy, które trzeba będzie zmieścić w szafce nad i/lub pod koją oraz we wspólnej szafie. Również Twoja torba lub worek musi się tam znaleźć, dlatego nie przywoź walizek ani plecaków ze stelażem. Nie zabieraj ze sobą cennych przedmiotów, których ewentualną stratę trudno Ci będzie przeboleć, na statku przeżyjesz bez walkmana, discmana itp. A o swój aparat fotograficzny bądź kamerę video musisz zadbać osobiście i nie zostawiać tych przedmiotów byle gdzie. Zabierz ze sobą:

·         dokumenty: paszport i książeczkę żeglarską (zalecana, nieobowiązkowa),

·         worek żeglarski lub miękką torbę na rzeczy,

·         nieprzemakalną kurtkę i spodnie,

·         buty na gumowej podeszwie (sznurowane - wskazane, aby miały niewielki obcas) i latem sandały. Dla Waszego bezpieczeństwa nie pozwalamy używać klapek na pokładzie,

·         T-shirty, spodnie na zmianę, latem szorty, dżinsy, ciepłą koszulę sweter, skarpetki i bieliznę na zmianę. Odzież dobierz tak, aby ją można było nakładać warstwami dla uzyskania warstwy izolacyjnej, weź ewentualnie ciepłą bieliznę i czapkę wełnianą,

·         ręcznik kąpielowy i przybory toaletowe,

·         poszwę i prześcieradło,

·         okulary przeciwsłoneczne, krem ochronny, czapkę chroniącą od słońca,

·         dobrą książkę (na lekturę też znajdziesz czas),

·         instrument muzyczny, jeśli umiesz grać, gitarę mamy na statku.

PAMIĘTAJ

Podstawową zasadą życia na statku jest - bezpieczeństwo przede wszystkim.

KOMENDA
Osobą odpowiedzialną za szkołę i jednocześnie dowodzącą statkiem żaglowym STS Pogoria będzie Kapitan Remigiusz Trzaska

INFORMACJE DODATKOWE:

Uczestnicy tworzący załogę zobowiązują się do przestrzegania zasad ustalonych przez organizatora i wykonywania poleceń kapitana i oficerów jachtu – zgodnie z dobrą tradycją morską i regulaminem STS Pogoria. W przypadku rezygnacji z rejsu, uczestnik jest zobowiązany do znalezienia zastępstwa na swoje miejsce, w przeciwnym wypadku wpłata nie będzie zwrócona.

Zapraszam Bojdziasty

Projekt Wspiera: www.wroclaw.pl oraz www.umwd.dolnyslask.pl